mentalhigiene

  Érints meg!

 Érints meg, - erre kérlek, - ha kisbabád vagyok!
Ölelj gyakran magadhoz, nélküled "megfagyok"!
Ne csak pelenkázz, mosdass, ha éhezem etess!
Puszild meg arcom százszor, mert így természetes!
Ringass el két karoddal, nyugtasd meg lelkemet,
öledbe bújva érzem, hogy jó szülőm szeret!
Érintésed ha érzem, az biztonságot ad,
Érints meg, ez az érzés, mindig velem marad!

Érints meg, - erre kérlek, - ha gyermeked vagyok,


Olvasd tovább >>
email valakinek   Nyomtatóbarát változat  

Gaby  2012 márc 12   [ Hozzászólás: 0 ]

  Kányádi Sándor: November

 

Nyugaton, keleten
vörös az ég alja.
Régről nem kelepel
kéményen a gólya.

Csóka- s varjúsereg
lepi el a fákat,
véget a szél se vet
a nagy csárogásnak.

Pedig fúj, ahogyan
fújni tud november,
birkózik a csupasz
hegyekkel, vizekkel.

Bömböl a szél, süvölt,
dühében már jajgat:
túlcsárogják dühét
a csókák és a varjak.
email valakinek   Nyomtatóbarát változat  

Gaby  2010 nov 22   [ Hozzászólás: 0 ]

  Apa figyelmetlen volt

 Hallgass meg, fiam: ezeket a szavakat akkor mondom, amikor te éppen alszol, kezecskéd az arcod alá téve és szőke fürtjeid hozzátapadnak nedves homlokodhoz. Csak néhány percre lopóztam be a szobádba. Előtte a könyvtárszobában dolgoztam valamin és akkor hirtelen fojtogató érzés lett úrrá rajtam. Bűntudattal jöttem az ajtódhoz. Egyre az jár az eszemben, fiam, hogy nem voltam jó hozzád. Miközben reggel öltözködtél, megszidtalak, amiért csak úgy macska módjára mosakodtál meg. A szemedre hánytam, hogy nem tisztítottad meg a cipődet. Dühösen utánad kiáltottam a padlón heverő dolgaid miatt. A reggelinél is találtam rajtad kivetnivalót. Kilöttyintetted a teát. A szádba tömted az ételt. Könyöködet az asztalra tetted. Vastagon kented a vajat a kenyérre. S amikor indulni készültem, és te visszafordulva köszöntél el tőlem, válaszul annyit mondtam: "Húzd ki magad!" Délután azután minden ott folytatódott, ahol abbahagytuk. Hazafelé menet kilestelek, amint térden csúszva játszol az utcakövön. Lyukak éktelenkedtek a harisnyádon. Megszégyenítettelek a pajtásaid előtt, amikor magam előtt bevezényeltelek a házba. "A harisnya sokba került - ha neked kellett volna megvenni, jobban vigyáztál volna rá! Gondolj csak bele, fiam, mégiscsak én vagyok az apád!"


Olvasd tovább >>
email valakinek   Nyomtatóbarát változat  

Gaby  2010 nov 22   [ Hozzászólás: 0 ]

  Carl Reiner

 "Jól teszed, ha arra biztatsz másokat, hogy nevessenek veled, amikor kineveted önmagad. Meglehet bolond vagy, de bizonyosan te vagy a vezér a bolondok között."
email valakinek   Nyomtatóbarát változat  

Gaby  2010 nov 22   [ Hozzászólás: 0 ]

  Az időskor tisztelete

 
"Tiszteld az idős embert, mert te is megöregszel!"-mondja egy régi népi mondás. A tudomány megfogalmazása szerint, "tiszteld az idős embert, hogy te is megöregedj!".

Az idősekkel szemben negatív magatartást tanusító fiatalok és középkorúak hamarabb betegednek meg szívproblémákkal, feljegyzések szerint gyakoribb köztük a szívinfarktus, a keringési zavarok mint azoknál a fiataloknál és középkorúaknál, akik elfogadóan tekintenek az idősekre.

Dr. Levy és a Yale egyetem tudományos munkacsoportja a közelmúltban tették közzé kutatási eredményeiket. A kutatás hipotézise az, hogy az idősekkel szembeni negatív attitűd, magatartás megrövidíti az életet. Dr. Levy szerint, az idősgondozásban negatív attitűddel részt vevő önkéntes idősek a krízishelyzetekben pánikba esnek és egészségtelen életmódot folytatnak, pl. a dohányzás.
Olvasd tovább >>
email valakinek   Nyomtatóbarát változat  

Gaby  2010 okt 05   [ Hozzászólás: 0 ]

  A lélek betegségei terjednek a leggyorsabban

 Ijesztően romlik a mai emberek lelki egészsége, mégpedig a gazdag országokban éppúgy, mint a szegényekben - állapította meg a WHO e témával kapcsolatos jelentésében. Különösen aggasztó a gyerekek és a fiatalok általános lelki állapota...

Az előttünk álló évtizedekben a pszichés betegségek minden képzeletet felülmúló ütemben támadják meg az embereket, ami elsősorban a hihetetlenül felgyorsult társadalmi-gazdasági változásokkal, háborús konfliktusokkal, az erőszak terjedésével, a mind nyomasztóbb migrációs és menekült problémával és a munkanélküliséggel magyarázható.

Világszerte 350 millióan szenvednek depresszióban, 300 millió az alkoholbetegek száma, 40 millió a skizofrén, és évente1 millióan vetnek véget az életüknek önkezükkel. A pszichés betegségek az ezredfordulóra a második leggyakoribb betegségcsoporttá léptek elő Földünkön. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO becslése szerint 2020-ban a depresszió lesz a második legelterjedtebb betegség világszerte. Nem ennyire ijesztő ütemben, de folyamatosan emelkedik a skizofrénia, a különféle szorongásos betegségek, kóros személyiségzavar, a stressz betegség és az időskori demencia (elbutulás) gyakorisága.

Gyógyítható, ha kezelik

Olvasd tovább >>
email valakinek   Nyomtatóbarát változat  

Gaby  2010 nov 22   [ Hozzászólás: 0 ]

Oldal:  [1] 2